Alias uendelige mareridt

I Syrien kan børnene ikke bare zappe væk fra bomber og blodsudgydelser, når det bliver for meget. Derfor hjælper Danmission børn med at håndtere og bearbejde deres krigstraumer fra en krig, der synes uendelig.

Alia gemmer ansigtet i hænderne og begynder at græde, da frivillige fra børnecentret besøger hende og familien i det forladte hus i en forstad til Damaskus, hvor de har søgt tilflugt. Måske græder hun af frygt for de fremmede – måske af glæde over maden og vintertøjet – måske af afmagt over hele situationen? Alia var en helt almindelig 6-årig syrisk pige, som boede sammen med sine søskende og forældre på en gård på landet. Faren var en dygtig og hårdtarbejdende landmand, så jorden gav et godt afkast, og familien klarede sig fint. Indtil kampene nåede deres område af Syrien.

Ikke anden udvej end at flygte

Vi prøvede at holde ud og få hverdagen til at fungere. Men bombardementerne tog til, og børnene blev mere og mere bange om dagen og fik værre og værre mareridt om natten. Især mit yngste barn på 2 år begyndte at få svære psykiske reaktioner, og til sidst var situationen så farlig, at vi ikke så anden udvej end at flygte. Vi nåede ikke at få meget andet med end det tøj, vi havde på
fortæller Alias mor.

Familien søgte mod hovedstaden Damaskus, hvor de fandt et forladt hus. Og det var her, de frivillige fra børnecentret fandt dem og gav dem det allermest nødvendige: mad, tæpper, tøj, sko og lignende for at kunne klare sig – også en vinterdag, som kan være råkold i Syrien.

Mad og psykosocial støtte

Børnecentret i Damaskus drives af FDCD (Forum for Development and Culture), som er Danmissions partner. FDCD har base i Libanon med et bredt og helt unikt netværk af kirker, moskéer og religiøst baserede organisationer inde i Syrien, som sikrer, at hjælpen når helt frem til de allermest trængende. Og børnecentret er ikke en bygning, som børnene skal opsøge, men derimod en mobil enhed, som tager fra område til område for at nå flest muligt udsatte børn.

“Børnecentret hjælper børnene med mad, men mindst lige så vigtigt er psykosocial støtte” siger Riad Jarjour, der er leder af organisationen FDCD. 4 ud af 5 syrere lever i fattigdom, og behovet for nødhjælp er enormt, men der er også stort behov for samlet at se på de psykiske og sociale problemer, som især rammer og påvirker børnene hårdt.

Et frirum til Alia

Over 2 millioner syriske børn går ikke i skole, og mange under 10 år kan ikke huske andet end konflikt og kampe. Derfor arbejdet Danmission også med mere end nødhjælp i landet.

“Vi hjælper børnene med at lære at håndtere og bearbejde deres krigstraumer. Og vi tilbyder børn som Alia et frirum fra krigen – hvor de bliver undervist og bare kan få lov at være børn” fortæller Riad Jarjour og slutter:

Børn er fundamentet i ethvert samfund og vores håb for en bedre fremtid. Men Syriens børn lider og er traumatiserede. Derfor fortjener de og har brug for støtte og hjælp udefra

Skrevet af Tove Lind Iversen, Danmission. Læs mere om Danmissions arbejde på www.danmission.dk