Da 15 kilo majs blev til en ko

Uganda er lidt af et paradoks. Et af verdens mest frugtbare lande, med mulighed for at høste to gange årligt, og alligevel sulter millioner. Det har fået en dansk og en ugandisk kirke til at gå sammen om et landbrugsprojekt, der skaber resultater og mætte maver.

I 2010 startede Apostolsk Kirkes Mission sammen med deres lokale partner, Victory Outreach Ministries landbrugsprojektet Farming 4 Life i det nordlige Uganda. Fem ugandere blev involveret i projektet og plantede sammen med den danske landmand, Jens Silkjær små demonstrationsmarker.

Allerede det første år stod det klart, at demonstrationsmarkerne gav stort høstudbytte, og Victory Outreach Ministries blev så begejstrede, at de ønskede at arbejde videre med projektet.

Organisering gennem kirkerne

I Uganda er der ikke meget, der er organiseret, men kirkerne har et stærkt netværk af mindre kirker og forsamlinger i landsbyerne. Herigennem kan projektet nemt komme i kontakt med de fattigste, der bor i landsbyerne og invitere dem med til workshops.

Projektets workshops er åbne for alle – også dem med en anden baggrund end kristen, og der er flere muslimer, der har været med. Farming 4 Life startede med en enkelt demonstrationsmark, men den blev for lille til de mange interesserede, og afstanden var en udfordring. En mand valgte at gå 80 kilometer for at komme til den ugentlige workshops, så stor var motivationen – og afstanden.

Derfor blev der anlagt demonstrationsmarker i fire forskellige landsbyer i projektets område, hvor der nu fast afholdes workshops i, hvordan man bedst passer en mark. De landbrugsmetoder, projektet bruger, er meget enkle, og der anvendes de lokalt tilgængelige redskaber.

I løbet af projektets levetid, har mere end 2.000 familier fået undervisning i godt landbrugsskab på en demonstrationsmark i de fire landsbyer. Det betyder bedre høst og mindre sult i landsbyerne.

Historien om de 15 kilo majs

Alfred Akacha er 39 år gammel og uddannet skolelærer. Han er gift og har fire børn.

”Før var jeg en fattig skolelærer og bonde, der kæmpede med at sørge for min familie”, fortæller Alfred, der i 2012 var på workshop med Farming 4 Life.

”Efter min træning plantede jeg 15 kilo majs. Jeg brugte bare ‘Guds tæppe’ og noget komøg. Jeg fik 1.400 kilo majs, da jeg høstede”.

Igen i 2013 plantede Alfred 15 kilo majs, denne gang fik han 2.000 kilo majs i høst, og for de penge, han tjente ved at sælge det, familien ikke selv kunne spise, kunne han købe en ko. Med viden om landbrug, arbejde i marken og salg på markedet, blev Alfreds 15 kilo majs altså til en ko.

”Nu har jeg råd til at sende mine børn i skole”, fortæller Alfred stolt: ”Og jeg tager mig også at min søster, der er hiv-positiv og mine forældre, der er gamle”.

Nu er der både mænd og kvinder på markerne

En anden positiv forandring, der er sket i de landsbyer, der er med i projektet, er øget ligestilling.

”Det har haft stor værdi for os at arbejde ud fra en kristen kirke. Det at have kristne grundværdier om kærlighed til sin næste og ligeværd imellem mand og kvinde er et rigtig godt og stærkt fundament for projektets undervisning”, fortæller Maria Silkjær, der er konsulent hos Apostolsk Kirkes Mission og koordinator for Farming 4 Life Danmark på frivillig basis.

I det nordlige Uganda er det en udfordring i den lokale kultur, at man rangordnes efter værdi, hvor mænd er mest værd og først herefter kommer kvinder og børn.

”Her er en kristen og demokratisk grundværdi et stærkt ståsted for udvikling”, fortæller Maria og forsætter:

”Det er en stor glæde for os at se, når vi kommer på uanmeldt besøg, hvordan mand og kone sammen arbejder i marken. Før drak han over i skyggen. Flere børn var også løbet hjemmefra for at leve vildt i bushen på grund af vold og sult i hjemmet. De vender nu tilbage, og det er meget stærk.”

Mere viden og nye udfordringer

Med støtte fra Danida har Farming 4 Life bygget et videnscenter – en base med kontor og demonstrationsmarker. Her testes metoder og ny viden vises frem.

Ved siden af videnscenteret ligger Fountain high skolen, og Farming 4 Life samarbejder med skolen, gennem en landbrugsfaglig linje, hvor lokale unge bliver undervist i landbrugsmetoderne.

De unge er utrolig værdifulde som ambassadør hjemme i deres landsbyer. En af drengene, Felix, tog hjem og plantede en køkkenhave. Efter hans landsby så den flotte høst, har de bedt ham undervise dem, og Felix har nu har undervist 70 familier i landsbyen.

I fremtiden vil Farming 4 Life undervise endnu flere familier og have flere elever på skolen. Og så skal familier, der tidligere har været med i projektet også lære mere.

En helt ny udfordring er nemlig, at nu har alle en stor høst og rigeligt mad, men hvordan sælger og opbevare man høstudbyttet? Det skal familierne lære, og de skal støttes, så de kan organisere sig i andelsforeninger og sælge deres afgrøder samlet til en god pris.

Skrevet af Maria Nitzsch Hastrup, Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, og Maria Silkjær, Apostolsk Kirkes Mission.

Læs mere om Apostolsk Kirkes Missions arbejde på www.apostolskmission.dk

Udviklingschef i Etiopien: ‘Kirken har et ansvar som både er lokalt og globalt’

Ungdomsdelegat ved FN: Koblingen af ’kirke’ og ’klima’ er at forene to kraftfulde elementer

Ny landbrugsmetode 10-dobler høsten i Uganda

“Vi kan være klimakampens bindeled mellem Nord og Syd”

Nyt projekt vil løfte egyptere bæredygtigt ud af fattigdom