Honduransk mønsterbryder

Dette er German. Hans personlighed er smilende, energisk, vittig og imødekommende. Førstehåndsindtrykket, som man får af ham, bærer på ingen måde præg af den baggrund og opvækst, han kommer fra.

German har ikke altid haft det let. Han har stadig sin far og mor, men grundet hård opvækst og omsorgssvigt i hjemmet, var han i en tidlig alder nødsaget til at forlade sin familie og flytte på børnehjem.

Børnehjemmet har sat rammerne for størstedelen af hans opvækst. Det var her han sov og spiste, havde sin daglige skolegang, gik i kirke og havde alle sine venner. Det er i store træk børnehjemmet, som har formet ham til den han er i dag.

Når man i en alder af 18 år afslutter den honduranske High School, kan man ikke længere blive boende på børnehjemmet. For mange unge er det er meget svært skift at skulle ud og klare sig selv. De er efter så mange år vandt til at indgå i den daglige gang og rutinerne på børnehjemmet, at de derfor ikke kan fungere ude i samfundet. De har intet socialt netværk og mange kæmper med økonomiske og psykiske udfordringer. Derfor har flere af Germans venner i stedet valgt at blive ansat på børnehjemmet.

Med lidt støtte blev German mønsterbryder

German er derimod lidt af en mønsterbryder. Han valgte at tage udfordringen op og gå ind i en aktiv læring for at lære at klare sig selv i sit kommende voksenliv udenfor børnehjemmets trygge rammer.

German kom med i et af Vivas transitionsprogrammer, som giver hjælp til opstart af det nye liv udenfor børnehjemmet. Her fik German sammen med andre unge undervisning i hele basal viden: Hvordan søger man et job? Hvordan tager man offentlig transport? Og hvad med privatøkonomi?

Når man hele sit liv har boet på et børnehjem, som German havde, kan det nemlig være svært at kende til de hverdagsting, som alle ser som en selvfølge.

De unge, der er med i transitionsprogrammet bliver også hjulpet til kontakt til lokale kirker. I kirkerne møder de andre unge og får et netværk; her oplever de, at der er mennesker, der lytter til dem.

Unge, der har boet på børnehjem har ikke et naturligt netværk, fordi de enten ikke har en familie eller fordi deres familie er gået i stykker og her er kirkerne et godt sted for de unge til at opbygge et netværk, der kan støtte dem i deres hverdag og når der kommer udfordringer.

Livet er fuld af muligheder

Med økonomisk hjælp fra et stipendiat i USA, er German nu i stand til at bo i den honduranske hovedstad Tegucigalpa, hvor han er i fuld gang med sin uddannelse til pædagog. Ud over studierne er German tilknyttet det lokale Viva kontor i Honduras og Viva Danmarks volontørprogram Impact, hvor han underviser nyankommne volontører i spansk.

German adskiller sig fra de andre spanske undervisere, da han bruger sine pædagogiske kompetencer fra universitetet. Hos danskerne er han kendt for at tænke utraditionelt og kreativt i stedet for den traditionelle honduranske tavleundervisning. Dét og hans energi gør ham til en klar favorit hos volontørerne.

Selvom German har et godt liv inde i Tegucigalpa, har han ikke glemt hvor han kommer fra. German er stadig tilknyttet børnehjemmet i dag og besøger dem jævnligt. Han bidrager som eksempel og forbillede for de børn, som stadig bor på børnehjemmet. Det er vigtigt for ham at vise, at selvom man har haft en hård opstart og er opvokset på et børnehjem, er livet stadig fuld af muligheder for at følge sine drømme.

Skrevet af Af Anne Katrine Rasmussen, Viva. Læs mere om Vivas arbejde på www.viva.dk