FN-resolution bør følges op af græsrodsarbejde for fred og forsoning

Danmark tilslutter sig ”en stærk og kritisk resolution” mod den srilankanske regerings manglende opfølgning på menneskeretskrænkelser under borgerkrig. CKU opfordrer til at støtte lokale kirkers arbejde med at modvirke misinformation, diskrimination og vold i lokalbefolkningen.

Af Svend Løbner, freelancejournalist

Danmark tilslutter sig en FN-resolution, der kritiserer regeringen i Sri Lanka for ikke at følge op på menneskeretskrænkelser under den 25 år lange borgerkrig mellem regeringen og De Tamilske Tigre. I perioden meldes 100.000 mennesker dræbt – heraf 40.000, da regeringen slog oprøret ned i maj 2009.  Menneskerettighedssituationen er blot de seneste to år forværret.

FN’s Menneskerettighedsråd er lige nu samlet i Geneve for at drøfte en resolution, fremsat af fem lande med Storbritannien i spidsen. Udkastet fordømmer den srilankanske regerings passivitet på det kraftigste.

Den seneste måned har kristne, muslimer og tamilske hinduer marcheret for deres rettigheder fra øst til nord i landet. Over 10 år efter den brutale borgerkrig venter de stadig på et retsligt opgør for deres kære, der enten er myrdet eller savnet som følge af konflikten.

Danmark støtter kritisk FN-resolution

”Danmark er bekymret for den generelle, negative udvikling i menneskerettighedssituationen i Sri Lanka og for, at de ansvarlige for alvorlige menneskerettighedskrænkelser ikke er blevet stillet til ansvar,” skriver udenrigsminister Jeppe Kofod i et svar til Folketingets udenrigsudvalg og pointerer: ”Danmark vil arbejde for en stærk og kritisk resolution…”

Dette arbejde bør følges op af støtte til civilsamfundsorganisationers arbejde i Sri Lanka, mener Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKT):

– Der er behov for at styrke og støtte lokale kræfter der arbejder for menneskerettigheder, tros- og religionsfrihed, samt fred og forsoning, udtaler politisk rådgiver i CKU Filip Buff Pedersen og forklarer:

– Siden terrorbomningen i påsken sidste år har den etniske konflikt i stigende grad fået religiøse undertoner. Derfor er arbejdet med at øge respekten for andres tro og religion så afgørende vigtigt.

Kirken er en vigtig medspiller i forsoningsarbejdet

Retfærdighed giver oprejsning for fortidens forbrydelser, men det er ikke nok, mener Filip Buff Pedersen. CKU har kontakt til et bredt netværk af samarbejdspartnere i landet gennem den tamilske diaspora herhjemme via medlemsorganisationen Kirkernes Integrations Tjeneste (KIT).

– KITs kirkelige samarbejdspartnere i Sri Lanka arbejder med sigte på fremtiden. Et aktuelt projekt er målrettet den kommende generation og lærer de unge, hvordan de kan leve respektfuldt med mennesker af en anden tro end deres egen og ligefrem beskytte andres ret til at tro eller ikke tro, som de nu vil.

– Det er en konkret måde at modvirke misinformation, diskrimination og vold på, når det kommer til tros- og religionsfrihed. Alt sammen er understøttet af kirkens budskab tilgivelse, forsoning og næstekærlighed, fortæller Filip Buff Pedersen.