Mission Øst fejrer 30 år ved at hylde medarbejdere i felten

I denne uge kan en af CKU’s medlemsorganisationer, Mission Øst, fejre 30-års jubilæum. Men dagen markeres ikke herhjemme. Til gengæld hyldes 200 lokale medarbejdere i ni krise- og konfliktlande. De skal i stedet i fokus med gaver til hjælpearbejdet, siger Mission Østs generalsekretær, Betina Gollander-Jensen.

Torsdag den 18. november 2021 er det præcis 30 år siden, at hjælpeorganisationen Mission Øst startede i en garage i Birkerød og sendte lastbiler og transportfly med nødhjælp til trængte befolkninger i Østeuropa og det tidligere Sovjetunionen.

I dag er organisationen vokset til en international udviklingsorganisation, der leverer akut nødhjælp og langsigtet udviklingsbistand til i alt ni krise og konfliktramte lande i syd og øst: Afghanistan, Armenien, Irak, Libanon, Myanmar, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan.

Psykisk førstehjælp lindrer krigstraumer for børn og kvinder, coronaoplysning, rent vand og ordentlige toiletforhold forebygger sygdomme, mens træning og støtte til at dyrke bæredygtigt og starte små virksomheder hjælper familier til at brødføde sig selv.

Hjælp til at møde skrigende behov

“Jubilæet markeres ved at fejre de over 200 lokale medarbejdere og 40 partnerorganisationer ude i felten. Det er dem, betaler den højeste pris. Hvordan kan vi hylde dem? Jo, ved at støtte deres arbejde økonomisk, så de kan møde de skrigende behov, de konfronteres med hver eneste dag,” siger Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen og nævner et aktuelt eksempel:

“Jeg tænker især på de 100 medarbejdere i Afghanistan, som efter chokket efter Talebans overtagelse nu står på spring for at hjælpe deres egen befolkning. Men også vores partnerorganisationer i Syrien og Libanon, der står midt i den største humanitære krise i nyere tid.”

Fokus på det, vi er sat i verden for

“Derfor fejrer vi ikke os selv som organisation her i Danmark i anledning af de 30 år,” fortsætter Betina Gollander-Jensen. “Der er ingen reception. Ingen annoncer i avisen. Ingen arbejdstimer, der trækker opmærksomheden væk fra det, vi er sat i verden for: at hjælpe de mest sårbare mennesker i de mest afsidesliggende og svært tilgængelige områder i verden.”

Mission Øst har udgivet et særligt jubilæumsmagasin, der giver et overblik over hjælpeorganisationens vidtforgrenede arbejde. Her giver Betina Gollander-Jensen desuden fem pejlemærker for hjælpearbejdet i fremtiden.

Læs mere om Mission Øst og deres arbejde her.

Mission Øst er medlem af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde.