Udsatte kvinder i Nepal får hjælp til at forsørge deres familier

I Nepal er kvinder nederst på den traditionelle rangsstige. Især hvis de også tilhører den laveste kaste. Ekstra svært er det, når de står alene med at forsørge deres familier i isolerede landsbyer. Men nu får de hjælp til at tjene et levebrød gennem Mission Øst og Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde.

Af Svend Løbner, freelancejournalist

Isoleret. Fattig. Lavkaste. Kvinde.

Eneforsørger det meste af året.

Udfordringerne står i kø for kvinder i de nepalesiske bjerge. Men nu får de hjælp fra Mission Øst med støtte fra Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU).

Karnali-regionen er Nepals allerfattigste. Landsbyerne i Humla-distriktet er isolerede 3-4 måneder af året og ellers kun fremkommelige ad snævre bjergstier. Kastesystemet udstøder den laveste kategori, dalitterne, som urørlige. Og kvinder er overladt til hårdt husarbejde og må forsørge deres familier det meste af året, fordi de fleste mænd er rejst til Indien som migrantarbejdere.

Isolerede landsbyer

Det er op ad bakke i mere end én forstand for de nepalesiske kvinder. Det kan generalsekretær i Mission Øst, Betina Gollander-Jensen, tale med om. Hun vendte for nylig hjem fra Nepal, hvor hun mødte mange af de kvinder, som nu får hjælp til at skaffe sig et levebrød med midler fra CKU.

“Jeg gik fra landsby til landsby i Humlas bjergområde i 10 dage. Jeg gik på snævre stier med vores lokale medarbejdere i hånden – bogstaveligt talt!”

De smalle stier er eneste forbindelse mellem landsbyerne. Nogle gange måtte guiden hugge trappetrin ind i bjergleret for at vi kunne komme frem, fortæller hun.

“Det fortæller noget om, hvor isolerede de landsbyer er, hvor kvinderne ofte er eneforsørgere,” forklarer hun.

Hjælpen betyder alt

Hvad kommer hjælpen fra CKU til at betyde for disse kvinder?

“Det kommer til at betyde al verden for dem. De kvinder, vi støtter, er de mest marginaliserede og sårbare. Mange døjer også med handicap. De er virkelig udsatte. Og med udsatte mener jeg, at de ikke har en månedlig indkomst; de har simpelthen ikke et levebrød,” fortæller Betina Gollander-Jensen.

Mission Øst har arbejdet i Nepal siden 2007 og netop fokuseret på at hjælpe piger og kvinder til at blive ligeværdigt selvforsørgende. Gennem selvhjælpsgrupper lærer de at læse, skrive og regne; de bliver bevidste om menneskerettighederne og lærer økonomistyring og moderne dyrkningsmetoder.

“Jeg så, at de med ganske få midler kan starte en lille forretning eller plante mere næringsrige afgrøder på deres marker og dermed tjene en minimumsløn hver måned,” fortæller Betina Gollander-Jensen.

Skolegang og varmt tøj

Hvor 73 procent af kvinderne i Humla-distriktet før kun tjente nok til at brødføde deres familier tre måneder om året, har de nu endda overskud til at dække andre fornødenheder.

“Ud over at brødføde deres familier, kan de sende deres børn i skole og købe nyt tøj. Og det handler om varmt tøj. For de her områder er meget kolde – især i vinterperioderne,” forklarer Betina Gollander-Jensen.

Mission Øst har modtaget 1 mio. kr. fra CKU til ar undervise og vejlede kvinderne i at tjene et levebrød.

Mission Øst er en kristen hjælpeorganisation, der i 30 år har omsat de kristne værdier i konkret handling gennem akut nødhjælp og langsigtet udviklingsbistand i Afghanistan, Armenien, Irak, Libanon, Myanmar, Nepal, Nigeria, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Læs mere om Mission Øst og deres arbejde her.

CKU administrerer udviklingspuljer fra Danida til 38 kirkelige udviklingsorganisationer, som tilsammen arbejder i 40 forskellige lande. CKU er også fælles talerør for medlemsorganisationerne og promoverer desuden tros- og religionsfrihed generelt.