Hjælper du en kvinde, hjælper du hele familien

”Hvis du hjælper en mand, så hjælper du en mand. Hvis du hjælper en kvinde, hjælper du hele familien.” Sådan svarer Lise Emming, når hun bliver spurgt, hvad der inspirerer hende mest i samarbejdet med kvinder i Burundi og Rwanda.

Lise Emming har besøgt begge lande utallige gange. Som teenager boede hun i tre år i Rwanda, og som voksen har hun flere gange været udsendt af Baptistkirken, senest i 2024. Hun er engageret i Baptistkirkens Kvindenetværk, hvor de blandt andet støtter spare-låne-grupper og små virksomheder i de to lande. Desuden har hun, i samarbejde med CKU, været med til at implementere lederkurser for kvinder i lokalsamfundene.

I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag den 8. marts fortæller hun om de stærke kvinder, hun møder i sit arbejde.

Kvinder investerer i familien

”Jeg husker især en kvinde, der ikke ejede noget som helst. Hun blev en del af en spare-låne-gruppe og begyndte at spare op. Til sidst havde hun råd til en gul overtræksvest og en lille bunke taletidskort, som hun solgte. Senere fik hun mulighed for at købe høns, så hun kunne sælge æg og kyllinger. Man kunne se, hvordan hun voksede med opgaven, blomstrede og blev en aktiv del af lokalsamfundet,” fortæller Lise Emming.

Det er historier som denne, der overbeviser hende om, at kvinderne går forrest i at skabe forandringer i samfundet.

”Når kvinder begynder at tjene penge, investerer de i sundhedsforsikringer til familien, skolepenge og skoleudstyr til børnene – og først derefter måske lidt tøj til sig selv,” forklarer hun. Ofte er det, når kvinderne får mulighed for at bidrage økonomisk, at hele familien løftes.

Der er flere grunde til, at kvindernes bidrag skaber forandring. For det første oplever de en større følelse af værdighed. Når de har deres egne penge, skal de ikke bede deres mand om penge til basale fornødenheder som hygiejnebind. For det andet falder konfliktniveauet og volden ofte i hjemmet, når kvinderne bidrager økonomisk.

”Ansvaret bliver mere ligeligt fordelt, og mændene er mindre pressede, når kvinderne også bidrager,” forklarer Lise Emming.

Desuden prioriterer kvinderne ofte børnene højt, og det skaber varige forandringer, når et barn får de nødvendige midler til at gå i skole og fokusere på sin uddannelse.

Fattigdom er stadig et stort problem

Selvom Lise Emming kan fortælle mange succeshistorier om kvinder, der udnytter spare-låne-grupper til at investere og forbedre familiens økonomi, understreger hun, at fattigdom stadig er en enorm udfordring i både Rwanda og Burundi.

”Der er steder, hvor folk er så fattige, at spare-låne-grupper ikke engang er en mulighed. De ejer simpelthen ingenting,” fortæller hun.

”Især i Burundi er fattigdommen ekstrem. Det kan stadig ryste mig at se familier, der ikke har råd til et enkelt måltid mad om dagen.”

Burundi er et af verdens fattigste lande. Ifølge FN levede omkring 75 procent af landets befolkning i flerdimensionel fattigdom i 2023. Alligevel ser Lise Emming et stort håb i kvinderne.

”Jeg er simpelthen så imponeret over, hvor meget kvinderne kæmper. De giver ikke op. Det er kvinderne, der er fremtiden. Det er dem, vi skal satse på,” siger hun.

Der er meget, vi kan lære af kvindernes kamp, mener Lise Emming.

”De deler ud af deres viden. Jeg oplever igen og igen, hvordan de vil inspirere og hjælpe andre. Solidariteten mellem kvinderne er utrolig stærk. Det kan vi tage ved lære af herhjemme,” afslutter hun.

Du kan læse mere om Baptistkirkens Kvindenetværks internationale arbejder her og mere om Baptistkirkens arbejde med ligestilling i Burundi her.