Musikprojekt skal engagere danske unge i udviklingssamarbejde

International Aid Services (IAS) engagerer unge i Danmark og Kenya i at skrive en sang om personskæbner i udviklingslande. Sangen udkommer på populære streamingtjenester til efteråret.

Af Svend Løbner, freelancejournalist

Hvad har en hjælpeorganisation og et sangskriverkollektiv til fælles? Ikke meget, skulle man tro. Ikke desto mindre er det umage par kernen i et nyt projekt, der skal engagere danske unge i udviklingssamarbejde mellem nord og syd.

Musik kan formidle følelser og skabe engagement og sammenhold. Og så er det en integreret del af unges hverdag. Derfor vil hjælpeorganisationen International Aid Services (IAS) nu bruge musik som redskab til at oplyse danskere mellem 15 og 30 år om deres udviklingsarbejde.

Danske og kenyanske unge medvirker

Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde har netop bevilget 50.000 kroner til projektet, der skal samle danske og kenyanske unge og forbinde dem med et hold sangskrivere, der kan skrive en sang baseret på virkelige historier. Historierne skal sætte ansigt på organisationens udviklingsarbejde blandt marginaliserede børn og unge i Kenya.

Unge danske volontører skal fortælle om deres møder med kenyanske unge. En fokusgruppe af kenyanske unge skal i sin tur – online – fortælle om livets op- og nedture i deres hverdag. Sammenlagt giver det stof til et team, der skriver tekst og musik og til sidst producerer og udgiver en sang på streamingtjenester som Spotify, Deezer og Youtube.

Undertrykkende samfundsstrukturer

Projektet får arbejdstitlen ”Song Beyond Borders”:

”Fokus i sangen er at beskrive personens livsomstændigheder og de samfundsmæssige strukturer som ligger til grund for undertrykkelse af personen i et lyrisk levende og tilgængeligt sprog for unge, lyder projektbeskrivelsen.

Fokusgruppen af kenyanske unge består af både unge mænd og kvinder for at give et repræsentativt billede af livet som ung i Kenya. IAS forudser, at kvinders rettigheder nok bliver ét af sangens temaer, da piger og kvinder er blandt de særligt udsatte i landet.

Kommunikation i øjenhøjde

Organisationen beskriver genren som den musik, der kører på den populære radiokanal P3. Sangskriverne består af erfarne musikere, der selv er mellem 25 og 30 år:

– At det er unge, der skriver sange om børn/unge til andre unge etablerer et stærkt ung-til-ung-perspektiv. Dette vil bidrage til en høj grad af relevans og skabe mulighed for identificering, forklarer IAS.

Udgivelsen markeres med et online releaseparty på Facebook i efteråret 2021.