Ny landbrugsmetode 10-dobler høsten i Uganda

Scovia og Lemo har hurtigt kunnet oprette en hel bananplantage, som løfter familien ud af fattigdom. Projekt Farming 4 Life under Apostolsk Kirke i Danmark booster høstudbyttet for 3.000 familier i Uganda, der er flygtninge i deres eget land.

Af Svend Løbner, freelancejournalist

Plant en hel tønde land med bananer på et år! Det lader sig gøre i Uganda, og det er netop sket for Scovia Lemon og Lemo Patrick i landsbyen Albebtong. De er flygtninge i deres eget land på grund af krig og konflikt.

Parret viser stolt deres frodige bananpalmer frem og hugger en stor bananklase løs. Bananerne er store og saftige, og så mange, at familien kan sælge af dem på det lokale marked.

Salg af bananer og planteskud har allerede skaffet dem en indtægt, så de kan betale skolepenge for deres fem børn. De har også bygget et nyt hus med mursten og bliktag i stedet for den lerhytte, der ellers var ramme om den lille familie.

”I har reddet vores liv!”

Farming 4 Life fra Apostolsk Kirke i Danmark står bag projektet, som har modtaget støtte af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU). Over 3.000 fordrevne familier i Albebtong og tre andre landsbyer kan nu vriste sig fri af den fattigdom, der ellers præger området.

“Jeg vil gerne takke Farming 4 Life fordi I har reddet vores liv, fortæller Scovia – og det er ingen overdrivelse,” supplerer hendes mand, Lemo:

“Den nye måde at dyrke på har skabt en stor forandring i vores liv. Nu underviser jeg mine naboer i at gøre det samme!”

Høsten bliver 10-doblet

Hvad er så for en metode? Jo, der bliver lagt 5 cm afklippet græs eller hø på den nytilsåede jord. Græstæppet tager mellem 80 og 90 procent af ukrudtet, holder på fugten og beskytter mod skadedyr. Jorden bliver tilmed mere frugtbar, da græstæppet dækker for solen, så solen ikke brænder de vigtige næringsstoffer af.

Ideen er, at lade – ikke kun græs – men også andet dødt organisk materiale blive liggende på marken for at beskytte med sol, vand og insekter. Metoden kaldes ”conservation agriculture” og fremmer biodiversiteten, fordi man udnytter de naturlige biologiske processer. Samtidig mangedobles høstudbyttet helt op til 10 gange i forhold til traditionelle dyrkningsmetoder.

Ikke underligt, at Scovia og Lemo viser så begejstret rundt i deres store bananplantage.

“Næste år vil jeg købe mere jord og udvide med flere afgrøder. Vores område er meget fattigt. Så vi er meget taknemmelige for sponsorerne, der har muliggjort denne træning gennem Farming 4 Life.”

Inspirationen spreder sig

Den effektive landbrugsmetode er spredt i hele området gennem kirkens netværk. Over 3.000 familier, der er blevet fordrevet af krig og konflikt, har fået mulighed for en ny start på livet. Herudover har projektet været til inspiration for projekter i Togo, DR Congo, Sierra Leone og Guinea.

Tilbage i Uganda fortæller Lemo:

“Jeg er faktisk også blevet landbrugskonsulent for 10 andre bønder! Og flere af dem lykkes ligesom os og har nu købt høns, som de opdrætter.”

I øjeblikket er organisationen Relay Trust ved at lave en online version af undervisningen i landsbrugsmetoden, så den kan blive delt via internettjenesten WhatsApp.

Læs mere om Apostolsk Kirkes Mission og deres arbejde her.

Apostolsk Kirkes Mission er medlem af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde.

Små indskud skaber overskud til at løfte hele lokalsamfund

175 organisationer i fælles åbent brev til Statsministeren: Stop udhuling af udviklingsbistanden

Danskstøttet handicapcenter gavner hele Vestbredden

Bibelen inspirerer til samfundsforandring i Tanzania

‘Pengene eller vi synger’

CKU inviterer til global lancering af to læringssites

“Vi kan være klimakampens bindeled mellem Nord og Syd”

Nyt projekt vil løfte egyptere bæredygtigt ud af fattigdom

Årsmøde i CKU: Kan kirkerne redde klimaet?