I sidste uge dannede Jakarta i Indonesien rammen om PaRD Leadership Meeting 2025. Her var ledere og eksperter fra trosbaserede organisationer, regeringer og multilaterale institutioner samlet for at drøfte religion og religiøse aktørers rolle i bæredygtig udvikling.
Filip Buff Pedersen, politisk rådgiver i CKU, deltog i mødet både som repræsentant for CKU og som medansvarlig for PaRD’s arbejdsgruppe for tros- og religionsfrihed.
Hvad er PaRD?
PaRD står for International Partnership on Religion and Sustainable Development.
PaRD’s formål er at samle regeringer, civilsamfund og religiøse aktører for at styrke det trosbaserede bidrag til FN’s Verdensmål. PaRD’s fokusområder inkluderer fødevaresikkerhed, sundhed, ligestilling, miljø, fred og trosfrihed.
Gennem arbejdsgrupper fremmer PaRD vidensdeling, dialog og politisk samarbejde. Organisationen understøtter bæredygtig udvikling med respekt for menneskerettigheder og tro.
Ifølge Filip Buff Pedersen er PaRD en mulighed for at styrke trosbaserede partnerskaber og det er vigtigt i arbejdet med at styrke FN’s verdensmål.
“Trosbaserede organisationer spiller en afgørende rolle i udviklingssamarbejdet, fordi de ofte har dybe rødder i lokalsamfundene og en unik adgang til marginaliserede grupper,” siger han og uddyber: “Ofte nyder religiøse ledere større anseelse end politikere og internationale storby-NGO’er.”
Religion og trosbaserede aktørers rolle i at realisere verdensmålene var også et af de helt centrale emner på mødet. Her var der blandt andet stort fokus på ikke kun at se religion og tro som en menneskerettighed, men også som en afgørende faktor i at skabe stabilitet og fred.
Flagship 2025: Bæredygtig fødevaresikkerhed og lokalt ledet udvikling
I år var verdensmål nummer 2, ‘Stop sult’, blandt de emner, der blev fokuseret på under diskussionerne om trosbaserede aktørers bidrag til verdensmålene. Det førte til initiativet Flagship 2025, som har til formål at styrke trosbaserede partnerskaber, der beskæftiger sig med bæredygtig fødevaresikkerhed og lokalt ledet udvikling.
“Gennem tværsektorielle partnerskaber kan vi skabe innovative løsninger, der fremmer bæredygtig landbrugspraksis og styrker lokalsamfunds evne til selvforsyning,” forklarer Filip Buff Pedersen.
Nationalt fokus på PaRD
PaRD er hovedsageligt finansieret af GIZ, der er Tysklands svar på Danida. Derudover er der en række lande, herunder Danmark, som løbende støtter eller finansierer PaRD’s aktiviteter. Det danske Udenrigsministerium er også repræsenteret i PaRD’s styregruppe og deltog i mødet via en online forbindelse.
Selvom Udenrigsministeriet er repræsenteret i PaRD, er der dog plads til forbedring, mener Filip Buff Pedersen, som efterlyser en klar strategi på området.
“Arbejdet er forankret hos dygtige, men skiftende fuldmægtige og ville kunne styrkes ved en forankring højere oppe i ministeriet samt en strategi for området, ligesom det er tilfældet for tros- og religionsfrihed,” påpeger han.
Solidt fundament for fremtiden
Under mødet blev det også diskuteret, hvordan PaRD skal organisere sig for at opnå størst mulig indflydelse og sikre det bedst mulige samarbejde mellem deltagerne.
“For at sikre, at PaRD forbliver en dynamisk og relevant platform, er det vigtigt, at vi kontinuerligt tilpasser vores arbejdsmetoder og inddrager relevante aktører på tværs af sektorer,” forklarer Filip Buff Pedersen. Han roser samtidig det indonesiske værtskab for mødet, og tyske GIZ, som gennem flere år har båret PaRD økonomisk og også huser PaRD sekretariatet. Filip Buff Pedersen fremhæver ligeledes det danske Udenrigsministerium, der er repræsenteret i PaRD’s styregruppe ved Jonas Lundsgaard Palmstrøm.
Med et fornyet fokus på tros- og religionsfrihed, bæredygtig fødevaresikkerhed og strategisk samarbejde mellem trosbaserede og sekulære aktører lagde PaRD Leadership Meeting 2025 et solidt fundament for det kommende års udviklingsarbejde.
“Vores arbejde i PaRD viser, at dialog og samarbejde på tværs af religioner og sektorer er afgørende for at nå verdensmålene. Vi har et stort ansvar for at omsætte vores drøftelser til konkret handling,” siger Filip Buff Pedersen afslutningsvis.
Udover PaRD’s årlige Leadership Meeting afholder PaRD også en række andre møder, blandt andet G20 Interfaith og PaRD Forum, som CKU deltog i sidste år. Du kan læse mere om det møde her.