Tros- og religionsfrihed og klima var højt på dagsordenen, da repræsentanter fra mere end 50 organisationer i august var forsamlet i Brasília for at forberede G20-topmødet.
G20 Interfaith og PaRD Forum er en årligt tilbagevendende konference, hvor en bred vifte af interessenter deltager. Både CKU’s sekretariatschef Katja Gunnertoft Bojsen og politiske rådgiver Filip Buff Pedersen deltog sammen med repræsentanter fra forskellige trosretninger, oprindelige folk, civilsamfundsorganisationer, regeringer og multilaterale organisationer.
”For CKU er konferencen en vigtig arena til at lære af udvekslingen med multilaterale organisationer, stater og andre civilsamfundsorganisationer. Her bliver vi skarpere på vores mærkesager og deler erfaringer fra vores eget arbejde, vores medlemsorganisationers og deres partneres arbejde. F.eks. var det meget lærerigt at høre om hvordan www.forb-learning.org platformens Local change makers course med stor succes er blevet anvendt i Sydamerika, Afrika og Kaukasus,” forklarer Filip Buff Pedersen
I 2024 er det Brasilien, som bestrider formandsposten, og derfor var konferencens tema: ”Leave No One Behind: The Well-Being of the Planet and It’s People” – afledt af Brasiliens eget G20-tema: ”Building a just world and sustainable planet”.
Hele konferencen blev åbnet med en ceremoni, hvor repræsentanter fra alle tilstedeværende trosretninger, delte en refleksion, et ønske eller en bøn for verden. Åbningsceremonien blev efterfulgt af diskussioner om religiøst engagement i fødevaresikkerhed, klimafinansiering og miljøretfærdighed samt workshops om bekæmpelse af menneskehandel, styrkelsen af tros- og religionsfrihed, interreligiøs forståelse og respons på covid-19-pandemien.
Konferencen fungerede som en platform til både at udvikle og præsentere politiske anbefalinger til det kommende G20-topmøde. Det var særligt med fokus på presserende globale udfordringer.
”Samarbejdet mellem religiøse aktører fra andre dele af verden understreger også hvor stor og forgrenet indflydelse religion har på almindelige menneskers liv. Ved at øge samarbejdet og forståelsen for religion og religiøse aktører kan vi gøre en enorm forskel.” siger Filip Buff Pedersen.
CKU var sammen med Dansk Missionsråd og de nordiske kollegaer fra NORFORB og www.forb-learning.org konsortiet, engagerede i en velbesøgt workshop om fredsskabelse gennem uddannelse i tros- og religionsfrihed.