Nu behøver kvinder ikke udleje deres børn som arbejdskraft

I fattige områder af Etiopien må kvindelige eneforsørgere sende deres børn langt væk for at tjene til familiens underhold. Det skal et nyt udviklingsprojekt sætte en stopper for.

Af Svend Løbner, freelancejournalist

Har du været så fattig, at du er nødt til at leje dine børn ud som arbejdskraft for at få brød på bordet?

Sikkert ikke!

Men det er ikke desto mindre virkeligheden i fattige dele af Etiopien. Og derfor søsætter den danske organisation Promissio et udviklingsprojekt med støtte fra Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU).

Indsatsen målrettes mod kvindelige eneforsørgere i fire af de fattigste lokalsamfund i Nansebo-distriktet.

“Jeg er syg og har ikke nogen mand til at forsørge mig. Jeg havde hverken råd til mad eller medicin. Derfor måtte jeg leje mine børn ud som arbejdskraft,” forklarer en synligt klemt mor, Bususe Gelgelo, fra nabodistriktet Kokossa.

Her har Promissio tidligere gennemført et udviklingsprojekt for 100 kvinder. Gennem spare-lånegrupper har mange af kvinderne kunnet købe geder, som giver mælk og føder kid og dermed mangedobler deres værdi.

Kommer hele vejen rundt

Bubuse Gelgelo er mere til landbrug, og glæder sig derfor over undervisningen i at dyrke bæredygtigt og holde styr på økonomien. Og få mere viden om de nødvendige vitaminer, proteiner og mineraler i forskellige typer grøntsager, så hun kan dyrke mere varieret.

“Jeg plejede at dyrke kål, men nu har jeg lært, hvordan jeg kan få endnu mere næring ud af høstudbyttet,” fortæller hun.

Succesen i Kokossa spreder sig nu som ringe i vandet til Nansebo-distriktet. Projektet skal i fire landsbyer løfte 3.600 familier – over 20.000 personer – ud af invaliderende fattigdom.

Målet er at øge høstudbytte og husdyrsproduktion, samt promovere dyrkning af grøntsager, så børn og familier får en mere varieret og næringsrig kost. Det sker gennem undervisning og oprettelse af spare-lånegrupper. Kvinderne lærer bl.a. om økonomistyring, dyrkning af varierede afgrøder, basale menneskerettigheder, sundhed og hygiejne. De bliver også introduceret til brændselsbesparende komfurer.

Et område med hungersnød

Lokalt er det Mekane Yesus Kirken, der står for projektet. Undervisningen åbner kvindernes øjne for, at der er andre måder at forsørge deres familier på, end at leje deres børn ud. Projektet hjælper kvinderne til at få børnene hjem fra deres arbejdsgivere, så de kan komme i skole, lyder det fra Mekane Yesus Kirkens udviklingsarbejde i Wabe Batu-synoden, hvor projektområdet ligger.

Og udvikling er der brug for i det fattige og afsidesliggende Nansebo-distrikt, der på myndighedernes liste over de mest hungersnødtruede distrikter i Etiopien. Der er simpelthen ikke fødevarer nok til de 136.000 indbyggere, hvilket resulterer i fejlernæring og sult. Der rapporteres om familier, der ikke spiser i flere dage, og børn, der dør af sult.

Motivation og værdighed

Men det vil Mekane Yesus Kirken lave om på – og det kan de med støtte fra Promissio og CKU. Med erfaringer fra nabodistriktet Kokossa vil endnu flere eneforsørgende kvinder kunne forsørge deres familier, der undgår børnearbejde og i stedet sikrer børnenes fremtid med skolegang og uddannelse.

“Ingen mor ønsker at sende sine børn langt væk som billig arbejdskraft. Derfor er kvinderne meget motiverede for at øge deres produktion af landsbrugsafgrøder og husdyr og dermed forbedre deres levevilkår. Samtidig bevarer de deres værdighed, idet de selv sparer op, investerer og cirkulerer økonomien til gavn for deres familier og hele lokalsamfundet,” fortæller Simon Schøler Kristensen, der er Promissios koordinator for international mission.

Læs mere om Promissio og deres arbejde her.

Promissio er medlem af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU).

CKU åbner for ansøgninger til Ukraine-bevillinger

Opdaterede retningslinjer for Refusion af Skolepenge

Nye retningslinier og ny ansøgningsportal for Vinduet for tros- og religionsfrihed

CKU lancerer nye retningslinier og ny ansøgningsportal

Rejsebrev: “Drømmen er at kunne forsørge mig selv og klare mig uden en mand”

Når børnehjem ikke er den rigtige løsning

Nu behøver kvinder ikke udleje deres børn som arbejdskraft

Ildsjæle i Vejle giver børn en tryg opvækst i Tanzania

Frivillige hjælper Ugandas børn tilbage i skole efter pandemien