Mandag i denne uge blev regeringens nye Afrikastrategi ’Afrikas Århundrede’ præsenteret.
”Som naboer har Europa og Afrika brug for hinanden til at løse fælles problemer, fra terrortrusler til migrationspres og klimakrisepartnerskaber,” lyder det i strategien, hvor man også fremhæver at Danmark vil møde Afrika i øjenhøjde igennem ligeværdige partnerskaber.
Den tilgang er i høj grad i overensstemmelse med CKU’s værdisæt fremhæver Katja Gunnertoft Bojsen, CKU’s sekretariatschef.
”Ligeværdige partnerskaber mellem danske organisationer og samarbejdspartnere i det globale syd er helt centralt for den måde CKU’s medlemmer arbejder med projekter på. Den tilgang er vi glade for, at regeringen anerkender som den mest bæredygtige i samarbejdet med Afrika,” siger hun.
Men det overrasker, at religion og religiøse aktører slet ikke nævnes i strategien.
”CKU har gennem mange år erfaringer og tilbagemeldinger fra medlemsorganisationer, som har bekræftet os i, at forståelse af religion og inddragelsen af religiøse aktører spiller en stor rolle i mange afrikanske kontekster,” siger Katja Gunnertoft Bojsen.
”I nogle tilfælde er præster eller andre religiøse ledere med til at udbrede vigtige budskaber og andre gange ser vi hvordan tilslutningen til kirken og opbakningen til den som lokalt samlingssted kan være med til at sikre projekterne den nødvendige infrastruktur over tid. Religion spiller en helt afgørende rolle i Afrika og har man ikke den for øje i samarbejdet, mangler man det fulde billede af den kontekst, som man arbejder i,” siger sekretariatschefen.
Heller ikke arbejdet for tros- og religionsfrihed tilskrives et særligt fokus i den nye Afrikastrategi.
I den danske udviklingspolitiske strategi, der blev vedtaget i 2021 og som gælder frem til 2025, fremhæves væsentligheden af tros- og religionsfrihed flere gange. Men i Afrikastrategien nævnes tros- og religionsfrihed kun i forbindelse med de andre frihedsrettigheder:
“Dansk engagement med afrikanske lande skal fortsat bygge på et stærkt værdisæt med udgangspunkt i internationalt samarbejde og respekten for international lov. Demokrati og menneskerettigheder. Rettigheder for kvinder og piger, arbejdstagere og minoriteter. Friheden til at kunne ytre sig, tænke, tro og forsamles frit. Og retten til et liv fri for tortur,” står der i strategien.
Det er positivt, at frihedsrettighederne er nævnt. Men arbejdet for tros- og religionsfrihed kræver særlig opmærksomhed, mener Katja Gunnertoft Bojsen.
Ikke mindst fordi retten til tros- og religionsfrihed kan være med til at sikre fred og stabilitet i nogle af de uroplagede regioner på kontinentet.
”Vi har set flere eksempler på, hvordan tros- og religionsfrihedsprojekter kan spille en meget afgørende rolle for at sikre fredelig sameksistens mellem fx grupper af kristne og muslimer. I Cameroun, hvor mange unge radikaliseres og rekrutteres til Boko Haram, har Mission Afrika i samarbejde med deres sydpartnere arbejdet for at forebygge religiøs radikalisering og er lykkedes med at nå bredt ud blandt de unge,” fortæller Katja Gunnertoft Bojsen.
”Med strategiens fokus på forebyggelse af migration og krig og konflikter, så vi gerne at nogle af de bagvedliggende årsager blev adresseret tydeligere og her ville arbejdet med tros- og religionsfrihed og trosbaseret fred kunne gøre en forskel,” siger hun.
Der er dog også flere positive takter i den nye Afrikastrategi, understreger Katja Gunnertoft Bojsen, og fremhæver bl.a. strategiens fokus på styrket udveksling, hvor flere afrikanske unge får mulighed for at komme på studieophold i Danmark. CKU’s medlemmer har en stærk tradition for det mellemfolkelige engagement gennem både volontørophold og de relationer, der er opbygget gennem langvarige partnerskaber.
”Hvis samarbejde og partnerskab skal være ligeværdige, er det vigtigt, at det også er muligt for studerende fra Afrika at komme på ophold i Danmark. CKU administrerer i dag GLOBUS-puljen i samarbejde med Ulandssekretariatet, og her er det primært unge studerende fra Danmark, der kan komme på udveksling til det globale syd. Det ville jo være smukt, hvis vi i Danmark også kan give mulighed for, at udvekslingen kan gå den anden vej, siger Katja Gunnertoft Bojsen og afslutter:
”Vi glæder os til at arbejde sammen med Udenrigsministeriet og andre gode samarbejdspartnere om at omsætte strategien til virkelighed.”
Knap 80 procent af CKU-puljens midler går til projekter i Afrika, viser tal for 2023. For tros- og religionsfrihedsvinduet er det 68 procent af midlerne, som går til projekter i Afrika.