Er børnehjem for børn?

“Hvad tænker du, når du hører ordet ‘børnehjem’?” Det var et af de spørgsmål, der blev stillet, da CKU i sidste uge afholdt workshop om overgangen fra børnehjem til familiebaseret pleje. Dagen var fyldt med inspirerende oplæg, øvelser og praktiske indsigter, der søgte at fremme en dybere forståelse af, hvordan man bedst understøtter sårbare børn.  

Undersøgelser har vist, at op til 80 procent af verdens børn, der opholder sig på børnehjem, faktisk har mindst en levende forælder, og at det ofte er faktorer som fattigdom, mangel på uddannelsestilbud, vold i hjemmet el. lign., som er skyld i, at børnene ikke vokser op deres familier.  

Dagens første øvelse var en fælles brainstorm, hvor deltagerne udforskede selve konceptet ’børnehjem’. Der blev talt om spektret helt fra kæmpestore institutitioner for hundredvis af børn til små familielignende enheder med en fast tilknyttet voksen.  Principperne for at sikre barnets bedste, når det er adskilt fra sine forældre, blev også præsenteret.

”Workshoppens deltagere kom med et væld af konkrete erfaringer som berigede diskussionen. Der var både organisationer, som i mange år har støttet børnehjem og organisationer, der arbejder forebyggende med styrkelse af familier, uddannelse osv. Jeg tror alle fik stof med hjem til eftertanke for det er en kompleks problemstilling, hvordan man holder ’barnets bedste’ i fokus,” siger Ann-Christina Gamillsheg, som er projektkonsulent i CKU og som stod bag workshoppen.   

Anden halvdel af workshoppen bød først på oplæg fra Arne Kristensen fra VIVA Danmark, der delte sine erfaringer i retningen ad familiebaseret pleje og gav værdifulde indsigter i, hvordan man håndterer overgangen og udvider indsatsen til forebyggende arbejde. Arne Kristensens pointe var, at det handler om “expanding the spectrum of care”. Lene Godiksen fra SOS Børnebyerne gav en præsentation af SOS Børnebyernes erfaringer med de-institutionalisering, herunder de udfordringer og succeser, de har oplevet. 

Dagen blev rundet af med en introduktion til “Journey of Transition Toolkit”, som kan hjælpe deltagerne med en eventuel overgang til en familiebaseret plejemodel. Der blev også givet information om, hvad man kan søge CKU-puljens støtte til i en sådan overgangsproces.

Fokus på arbejdet med børn og unge er en del af CKU’s strategi. Workshoppen er den første af flere inden for et nyt vidensnetværk om børn og unge. Hvis du vil vide mere eller være en del af vidensnetværket, er du velkommen til at kontakte Ann-Christina.