Traumebehandling hjælper ukrainere tilbage til hverdagen

Foto: IAS

I dag markerer treårsdagen for Ruslands fuldskala invasion af Ukraine. Krigen har sat dybe spor i den ukrainske befolkning, hvor frivillige soldater, efterladte og vidner kæmper med de traumer, som tre års krig har givet dem.

Vores medlemsorganisation International Aid Services er en af mange organisationer, der hjælper ukrainerne med blandt andet at bearbejde deres traumer.

En af dem, de har hjulpet, er Olga, som efter 20 måneder ved fronten kæmpede for at finde tilbage til livet som mor. Herunder kan du læse et uddrag af Olgas historie, som er skrevet og fortalt af IAS. Hvis du vil læse hele historien, kan du finde den her.

Olgas vej tilbage

“Jeg drog ud i det ukendte.” Sådan fortæller Olga IAS’ udsendte, Marianne Helmich Andersen, en solbeskinnet eftermiddag i Bolgrad, Ukraine. Som tidligere soldat lå det ligefor, at det var Olga, som drog afsted for at forsvare sit land. De barske oplevelser ved fronten har sat sig dybt i Olga. Efter 20 måneder måtte hun vende hjem, da hendes yngste søn fik en tumor i hjernen.

“Da jeg kom hjem, kunne jeg ikke håndtere det. Jeg følte mig meget stresset og var vred på alt og alle. I hæren bliver du konstant fortalt hvad du skal gøre, hvor du skal gå hen, hvornår du skal spise. Nu skulle jeg lære at være mor igen og tage mig af andres behov uden nogen strukturer,” fortæller Olga.

Olga havde ingen mental energi til den nye dagligdag. Olgas ældste datter, der havde taget ansvaret i hendes fravær, ville ikke have moren tilbage. Der var mange konflikter. Det var ikke blot Olga, der skulle heles, men hele familien.

I Ukraine findes der tusindvis af historier magen til Olga og hendes families. Historier om familier der splittes, da den ene forælder, typisk manden, drager afsted til fronten. Der er derfor et stort behov for psykologisk hjælp til de tilbagevendte og deres familier. Netop denne del indgår som et centralt element i IAS’ samarbejde med lokale ukrainske kirker.

For Olga har det taget mere end et års arbejde at komme tilbage på fode. Hun har fået traumebehandling og i dag er familien et meget bedre sted end før. “Vi er blevet bedre til at tale sammen i familien, støtte hinanden og ikke såre hinanden,” fortæller Olga.

Olga har mange drømme for fremtiden. Både for sin familie og for sit land: “Jeg drømmer om at lede mine børn tættere til Gud. At min søn må blive fuldstændig helbredt. Og så drømmer jeg om fred i Ukraine. At enhver familie, som er blevet ødelagt af krigen, må få hjælp,” fortæller hun.

CKU støtter ud over IAS’ traumebehandling også Baptistkirkens arbejde i Ukraine, Foreningen Ungdom med Opgave’s Tiny-house-projekt i landet og projektet Pathways to peace gennem den såkaldte NEXUS-pulje, som finansieres af Udenrigsministeriet.

Traumebehandling hjælper ukrainere tilbage til hverdagen

I spændingen mellem håb og håbløshed

Spedalskes rettigheder i Bangladesh forbedres

Danskstøttet handicapcenter gavner hele Vestbredden

’Spiller religion overhovedet en rolle i Vestafrikas jihadisme?’

Mure af had rives ned og broer bygges i det splittede Libanon

CKU inviterer til global lancering af to læringssites

Input til den nye udviklingspolitiske og humanitære strategi